- νικέλιο
- Χημικό στοιχείο με σύμβολο Ni. Ανήκει στην όγδοη ομάδα του περιοδικού συστήματος των στοιχείων, έχει ατομικό αριθμό 28, ατομικό βάρος 58,71 και πέντε σταθερά και μερικά ακτινεργά ισότοπα. Είναι μέτρια διαδεδομένο στη φύση (αποτελεί το 0,016% του γήινου φλοιού), κυρίως στην κατάσταση των ενώσεων, σε πολυάριθμα ορυκτά, όπως ο πεντλανδίτης, ο νικελίτης και ο γκαρνιερίτης, αλλά βρίσκεται και σε ελεύθερη κατάσταση, συνήθως μαζί με τον σίδηρο. To ν. χρησιμοποιήθηκε ως κράμα από τα αρχαιότατα χρόνια, περισσότερο από τους Κινέζους, αλλά απομονώθηκε σε κράμα με το αρσενικό μόνο το 1751 από τον Σουηδό μεταλλαολόγο Άξελ Φρέντρικ Κρόνστεντ (1722 – 1765) και παραλήφθηκε σε καθαρή κατάσταση στις αρχές του περασμένου αιώνα.
Το μεταλλικό ν. παρασκευάζεται από τα ορυκτά του, τα οποία υποβάλλονται σε φρύξη και αναγωγή με άνθρακα. Είναι μέταλλο με στίλβουσα ανοιχτόχρωμη όψη, αρκετά μαλακό και ελατό, με έντονο σιδηρομαγνητισμό, τήκεται στους 1455°C, έχει ειδικό βάρος 8,9, σκληρότητα 210 Μπρινέλ (ελασματοποιημένο και ψυχρό) και ηλεκτρική αγωγιμότητα σχεδόν ίση με το 1/6 του χαλκού· είναι διαλυτό στο νιτρικό οξύ (ελάχιστα στα άλλα ανόργανα οξέα), οξειδώνεται στον αέρα και παρουσιάζει υψηλές καταλυτικές ιδιότητες.
Η αντοχή του στα αλκάλια είναι ανώτερη από οποιοδήποτε μέταλλο, ακόμα και από το γυαλί.
To ν. εμφανίζει σθένη από 1 έως 4 και μπορεί να σχηματίσει 4 σειρές αντιστοίχων ενώσεων· από τις ενώσεις του σταθερές είναι μόνο οι δισθενείς, από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι: το οξείδιο, που χρησιμοποιείται κυρίως στην κεραμική και στην υαλουργία - το χλωριούχο και το θεϊκό παράγωγο που χρησιμοποιούνται στη γαλβανοπλαστική· το νιτρικό, που χρησιμοποιείται ως καταλύτης. To ν. σχηματίζει σύμπλοκα άλατα, γενικά έγχρωμα και μια ένωση με το οξείδιο του άνθρακα, το νικελιοκαρβονύλιο [Ni(CO)4]. Το ν. δίνει επίσης ένα χηλικό με τη διμεθυλγλυοξίμη, χρώματος έντονα ερυθρού, που χρειάζεται στην έρευνα και στους αναλυτικούς προσδιορισμούς.
To ν. στη μεταλλική κατάσταση χρησιμοποιείται για την κοπή κερμάτων και μεταλλίων, για εργαστηριακές και βιομηχανικές συσκευές, για τη γαλβανοπλαστική επικάλυψη άλλων μετάλλων (επινικέλωση), ως καταλύτης στη χημική βιομηχανία των υδρογονώσεων (επειδή έχει υψηλή προσροφητική ισχύ για το οξυγόνο) και ως συστατικό των κραμάτων με σίδηρο, χαλκό, χρώμιο κλπ., επειδή βελτιώνει τις μηχανικές ιδιότητές τους και την αντίστασή τους στη διάβρωση. Το ν. χρησιμοποιείται επίσης σε ειδικές μπαταρίες, κατάλληλες για πολεμική χρήση και στην αεροναυτική, οι οποίες έχουν αντικαταστήσει ολοκληρωτικά τις μπαταρίες μολύβδου. Οι πυκνωτές ν., εκτός από την ελαφρότητα, έχουν, ανάλογα με τον όγκο τους, σημαντικά ανώτερη χωρητικότητα.
* * *τοχημ. λαμπερό αργυρόλευκο μεταλλικό χημικό στοιχείο μετάπτωσης, σκληρότερο από τα συνήθη μέταλλα, με σύμβολο Ni, ατομικό αριθμό 28 και σημείο τήξης 1.453°C, το οποίο χρησιμοποιείται για την επικάλυψη μεταλλικών αντικειμένων ώστε να προφυλάσσονται από οξειδώσεις αλλά και να αποκτούν λεία και στιλπνή επιφάνεια, για την παρασκευή κραμάτων με πολύ σημαντικές ιδιότητες ή για την κατασκευή οργάνων ακριβείας, νομισμάτων, ηλεκτρικών αντιστάσεων κ.ά. προϊόντων.[ΕΤΥΜΟΛ. < νίκελ. Η λ. μαρτυρείται από το 1861 στους Ελληνικούς Κώδικες].
Dictionary of Greek. 2013.